Sakramentit: ehtoollinen

Metodistikirkossa on kaksi sakramenttia, ehtoollinen ja kaste.

Pyhä ehtoollinen on sakramentti.

Sana sakramentti tulee latinankielisestä sanasta, joka tarkoittaa lupausta, ja kreikankielisestä sanasta, joka tarkoittaa mysteeriä. Sakramentit ovat toimituksia, jotka yhdistävät meidät Jumalan rakkauden ja armon mysteeriin sekä kutsuvat meitä vastaamaan niihin uskossa. Vaikka on olemassa useita tapoja avautua Jumalan rakkaudelle ja armolle, metodistit tunnustavat vain kaksi rituaalia sakramentteina: kasteen ja pyhän ehtoollisen. Nämä ovat ainoat kaksi käytäntöä, joita Jeesus erityisesti käskee evankeliumeissa toteuttaa (lue Matteus 28:19–20,
Luukas 22:14–21). Kaste on liittymistä Kristuksen perheeseen, ja ehtoollinen vahvistaa ja ravitsee meitä uskonvaelluksellamme.

Mikä on pyhän ehtoollisen merkitys?

Pyhä ehtoollinen on ateria, johon kuuluvat leipä ja viini, jotka Kristuksen perhe nauttii yhdessä. Se avaa meidät Pyhän Hengen voimalle ja läsnäololle sekä muistuttaa meitä Kristuksen uhrista. Hän antoi ruumiinsa ja vuodatti verensä edestämme, jotta meillä olisi vapaus ja iankaikkinen elämä. Se ravitsee ja vahvistaa meitä, kun pyrimme elämään Kristuksen uskollisina opetuslapsina (seuraajina). Se on tilanne, jossa juhlistamme elämäämme yhdessä Kristuksen ruumiina maailmassa ja maailmaa varten.

Kolmen evankeliumin mukaan (Matteus, Markus ja Luukas) yönä, jona Jeesus vangittiin ja myöhemmin tapettiin, hän kokoontui seuraajiensa kanssa ja aloitti tämän pyhän perinteen jakamalla heidän kanssaan leivän ja viinin. Ne olivat arkipäiväistä ruokaa tuohon aikaan. Hän sanoi heille (ja meille), että aina, kun he syövät leipää, heidän tulisi muistaa, että hänen ruumiinsa murrettiin heidän edestään, ja aina, kun he juovat viiniä, heidän tulisi muistaa, että hänen verensä vuoti merkkinä uudesta liitosta Jumalan ja ihmiskunnan välillä – se on syntien anteeksiantamuksen ja uuden elämän liitto, joka johtaa Kristuksen kaltaisuuteen Pyhän Hengen jatkuvan työn kautta.

Miksi metodistit kutsuvat leivän ja viinin jakamista eri nimillä – Herran ehtoollinen, pyhä ehtoollinen ja eukaristi?

Nämä kaikki Uudesta testamentista löytyvät nimet korostavat sakramentin eri merkityksiä. Herran ehtoollinen muistuttaa meitä siitä, että Jeesus aloitti tämän tavan ja on isäntänä aina, kun jaamme sitä. Pyhä ehtoollinen muistuttaa siitä, että se on kaikkein pyhintä ja henkilökohtaisinta jakamista, sillä se tekee meidät yhdeksi Jeesuksen Kristuksen kanssa sekä osaksi hänen ruumistaan, kirkkoa. Eukaristi, joka on Uudessa testamentissa käytetty kreikankielinen sana, tarkoittaa kiittämistä. Se muistuttaa meitä siitä, että ehtoollisen ytimessä on Jumalan kiittäminen kaikesta, mitä hän on tehnyt puolestamme. Käyttämällä eri nimiä me tunnustamme, että tämän pyhän toimituksen rikasta sisältöä ei voi kuvata vain yhdellä termillä.

Muuttuvatko leipä ja viini oikeasti Kristuksen ruumiiksi ja vereksi?

Metodistit uskovat, että ehtoollisen elementit, leipä ja viini, vaikuttavat voimakkaan, hengellisen muutoksen. Elementit itse eivät muutu Kristuksen konkreettiseksi ruumiiksi ja vereksi, vaan symboleina ruumiista ja verestä ne auttavat meitä olemaan Kristuksen ruumis tänään Kristuksen veren vapauttamina. Saatamme siunata leivän ja viinin pyytäen, että ne tekisivät meidät ”yhdeksi Kristuksessa, yhdeksi keskenämme ja yhdeksi koko maailman palveluksessa”. (The United Methodist Hymnal, 1989)

Miksi metodistiseurakunnissa tarjotaan ehtoollisella rypälemehua viinin sijaan?

Rypälemehun käyttö viinin sijaan alkoi 1800-luvun lopulla, kun metodistit olivat aktiivisesti mukana raittiusliikkeessä. Nykyään säilytämme tavan, koska haluamme huomioida toipuvat alkoholistit ja mahdollistaa myös lasten ja nuorten osallistumisen sekä tukeaksemme kirkon kantaa, joka kannustaa raittiuteen. Ehtoollisen aikana juomaa saatetaan kutsua maljaksi, viiniksi tai mehuksi. Mehun sijaan se voi olla myös alkoholitonta viiniä.

Kuka voi osallistua metodistikirkon ehtoolliselle?

Pyhä ehtoollinen on Herran ehtoollinen, ei meidän. Metodisteilla on avoin pöytä, mikä tarkoittaa, että ”Herramme Kristus kutsuu pöytäänsä kaikki, jotka rakastavat häntä, jotka vilpittömästi haluavat tehdä parannusta synneistään ja elää rauhassa toisten kanssa”. (The United Methodist Hymnal, 1989) Emme kiellä pääsyä keneltäkään, joka haluaa osallistua. Tämä koskee niitäkin, joita ei vielä ole kastettu, vaikka heitä kehotetaankin ottamaan vastaan hengellistä opetusta. Metodistikirkossa ehtoolliselle osallistuminen on sinun ja Jumalan välinen asia. Jos et jostain syystä halua osallistua ehtoolliselle, jää istumaan penkillesi, kun muut menevät, tai anna leipä ja viini vierustoverillesi, jos se jaetaan penkkeihin.

Kaksi vuosituhatta sitten Jeesus söi syntisten ja yhteiskunnan marginaalissa elävien kanssa. Hän tekee samaa tänäänkin. Kukaan meistä ei ole kelvollinen muuten kuin Jumalan armosta. Jumalan kiitos, meidän ei tarvitse ansaita paikkaamme Jumalan silmissä hyvyydellämme tai uskollamme. Jokaisen ihmisen pyhä arvo on Jumalan ilmaista lahjaa. Mitä tahansa oletkin tehnyt tai mikä on nykyhetken tilanteesi, jos vain haluat Kristuksen elämääsi, olet tervetullut hänen pöytäänsä. Pyhä ehtoollinen tarjoaa sinulle mahdollisuuden tunnustaa syntisi, vastaanottaa anteeksiantamuksen ja ilmaista pyrkimyksesi lähteä uuteen elämään.

Voivatko lapset osallistua ehtoolliselle?

Kun jotkut Jeesuksen opetuslapset yrittivät pitää lapsia poissa hänen luotaan, hän sanoi: ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta.” (Markus 10:14) Ymmärtävätkö pienet lapset tämän pyhän sakramentin koko merkityksen? Eivät, eikä kukaan aikuisistakaan. Se on ihmeellinen mysteeri, ja lapset voivat aistia ihmeen ja mysteerin. Lapset eivät voi ymmärtää perheaterioidenkaan täyttä merkitystä, mutta me kuitenkin ruokimme heidät perheen kesken, kuten teemme Kristuksen perheen kesken. Pienet lapset kokevat rakkauden, kun ruokimme heidät, ja he aistivat eron hyväksynnän ja ulkopuolelle sulkemisen välillä. Vanhempien tulisi päättää, milloin pieni lapsi voi alkaa osallistua pyhälle ehtoolliselle.

Entä ruoka-allergiat, terveys ja hygienia?

Metodisteilla voi olla tarjolla riisikakkuja tai gluteenitonta leipää niille, jotka eivät voi syödä tavallista leipää. Varmista asia pastorilta.

Metodistit tiedostavat terveys- ja hygieniakysymykset, joita ehtoolliselle osallistuvilla ihmisillä on. Astiat pidetään puhtaina, ja kaikki palvelijat pesevät kätensä ennen kuin koskevat ehtoollisaineisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.