Aldersgate päivä: Miten Aldersgate muutti John Wesleyn?

Puhumme usein Aldersgate kadusta tai Aldersgate-kokemuksesta John Wesleyn kääntymyskokemuksena. Se kuvaa ihmisen hengellistä matkaa, jolla on jonkinlainen käsitys Jumalasta ja mitä se tarkoittaa, mutta ei tunne sitä. Hän tuntee sisäistä kuohuntaa, niin että syntyy elävä yhteys sen välillä, mitä hän uskoo Jumalasta järjellään ja mitä hän tuntee ja kokee Jumalasta sydämessään, tunteissaan.

”Tunsin luottavani Kristukseen, vain Kristukseen, pelastajani. Ja minulle annettiin vakaumus, että hän oli ottanut kaikki syntini, jopa minun, ja pelastanut minut synnin ja kuoleman lailta.” John Wesley

Kokemus siitä, että Jumala rakasti häntä, jopa häntä, oli elämää muuttava.

Alkuvuodesta 1738 John Wesley oli elämässään pohjalla. Hän oli juuri palannut Georgiasta Amerikasta epäonnistuneelta lähetysmatkalta.

Wesley osallistui haluttomasti illalla 24.5. Aldersgate kadulla Lontoossa kokoontuvan ryhmän tilaisuuteen. Kun hän kuuli luettavan Lutherin esipuhetta Roomalaiskirjeeseen, hän tunsi ”sydämensä lämpenevän merkillisesti”.

Hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tunsin, että Jumala rakasti minua”. Hän tunsi, että Jumala rakasti häntä. Se ei ollut enää jotakin, mikä on vain hänen päässään, vaan jotakin, jonka hän tunsi sydämessään.

Wesley oli saarnaajan poika ja kasvoi uskonnollisessa perheessä. Kuitenkin elävä yhteys, mikä syntyi Aldersgatella oli uutta hänelle.

Welsey kasvoi aikuiseksi mielessään luultavasti rajoitettu näkökulma siitä, millaista uskonnollinen elämä on. Ja sen hän joutui opettelemaan uudelleen. Hän oli alunperin ajatellut elävänsä tietyllä tavalla ja se johtaisi hyvään suhteeseen Jumalan kanssa. Aldersgatella hän joutui kääntämään kaiken ylösalaisin. Hän oli tiedostamattaan yrittänyt kiivetä takaperin puuhun.

Tämä uskon uudistuminen voi tapahtua useita kertoja ihmisen hengellisellä matkalla. Metodistikirkossa vietetään kerran vuodessa erityistä kirkkopyhää, jolloin keskitytään Jumalan rakkauteen elämässämme.

Aldersgate sunnuntai on mahdollisuus tehdä hengellistä arviointia: Miten koen Jumalan rakkauden elämässäni?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.