Arvostammeko?

Meillä on monenlaisia arvoja sekä yksilöinä että seurakuntina. Miten arvot voidaan määrittää? On kahdenlaisia arvoja: näkyviä ja näkymättömiä. Näkyvät arvot ilmenevät kulttuurissa ja käyttäytymisessä. Miten seurakunnassa ollaan, miten pukeudutaan, minkälaista toimintaa järjestetään. Näkyviä arvoja ovat myös kaikki tietoiset, julkisesti määritellyt asiat, jotka yhteisölle ovat tärkeitä.

Näkymättömät arvot ovat näkemyksiä, joita yhteisöjen jäsenet omaksuvat toisiltaan. Ne ovat itsestäänselvyyksiä, joita ei tarvitse todistaa oikeiksi. Toisinaan ne ovat myös tiedostamattomia ja ilmenevät useimmiten vain silloin, kun niitä loukataan.

Jokaisen on tärkeää ymmärtää, että arvot voidaan tiedostaa ja niitä voidaan arvioida, uudistaa ja muokata. Arvoiksi voidaan siis määritellä myös asioita, joita ei vielä toteuteta.

Arvot luovat myös perustaa motivaatiolle sitoutua ja toimia seurakunnassa. Siksi on tärkeää, että omat arvot on tiedostettu ja ne ovat oikealla pohjalla. Arvot toimivat myös oppeina. Hyvät ja positiiviset arvot ovat tervettä oppia, joka ohjaa tekemään oikeita ratkaisuja. Niinpä arvot nousevatkin usein Raamatusta. Ne kertovat siitä, millaisia kristittyjä olemme ja miten elämme uskoamme todeksi.

Näin vuodenvaihteen kynnyksellä haluan esitellä seurakuntamme ydinarvot, joita olemme seurakuntaneuvostossa laatineet. Ne löytyvät sisäsivuilta.

Oma rukoukseni on, että oppisimme sisäistämään nämä arvot seurakuntana ja elämään niiden mukaan. Ne myös haastavat meitä tulevalle vuodelle. Uskallammeko astua totutun ulkopuolelle ja etsiä uusia tapoja palvella Jumalaa ja toteuttaa näkyämme?

Tervetuloa seurakuntaan oppimaan ja kasvamaan yhdessä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.