Menetkö takapakkia?

Joitain viikkoja sitten näytti jo siltä, että kevät alkaa normaalia aikaisemmin. Lumet olivat lähes sulaneet ja lämpötila ylitti nollan. Sitten tuli takapakkia. Hirmuiset lumimyräkät ja pakkasta.

Vaikka säätilat eivät hirveästi mielialaani vaikutakaan, täytyy tunnustaa, että tuo vähän lannisti. Olin jo valmistautunut pistämään talvivaatteet komeroon ja siirtymään kevätvaatteisiin.

Uskonelämässämme on samanlaisia aikoja. Välillä näyttää siltä, että kaikki menee hyvin, ja sitten yhtäkkiä tuleekin pudotus. Tuntuu että alammekin mennä takapakkia.

Eikä tämä koske pelkästään uskonelämää, vaan se on kaikkeen elämään sisältyvä asia. Saamme lähes päivittäin lukea lööpeistä, miten joku julkkis on pudonnut huipulta pohjalle.

Mutta hyvä uutinen on, että kaikista epäonnistumisistasi ja kaatumisistasi ja putoamisistasi huolimatta et ole toivoton tapaus. Kukaan ei ole. Tiedätkö miksi? Koska maailmankaikkeuden suurin epäonnistuja on jo valittu.

Tuo epäonnistuja epäonnistui niin pahasti, että se muistetaan vielä nykyäänkin, lähes 2000 vuoden jälkeen. Ehkä arvaatkin, ketä tarkoitan. Kyllä, hän on Jeesus.

Mutta Jeesushan on voittaja, saatat ajatella. Näin on, mutta tuo voitto saavutettiin varsin erikoisella tavalla. Hänet tuomittiin ja naulittiin ristille.

Juutalaisille ristillenaulitseminen oli häpeällisin teloitustapa, koska Mooseksen lain mukaan jokainen puuhun ripustettu oli Jumalan kiroama.

Niinpä juutalaisille ristiinnaulitseminen oli osoitus Jeesuksen epäonnistumisesta. Hän ei pelkästään ollut epäonnistunut, vaan hän oli myös huijari ja Jumalan kiroama. Jopa Jeesuksen omat opetuslapset ajattelivat näin. Luuk. 24:21 kertoo Emmauksen tien kulkijoista, jotka tietämättään tapaavat ylösnousseen Jeesuksen. Siellä opetuslapset ilmaisevat luopuneensa toivosta Jeesuksen suhteen ja sanovat, että he olivat luulleet hänen olevan Messias.

Inhimillisesti katsoen Jeesus epäonnistui kuollessaan ristillä. Mutta Jumalan valtakunnassa inhimilliset näkökulmat ja lainalaisuudet eivät päde. Maailmankaikkeuden suurimman epäonnistumisen avulla Jeesus saavutti maailmankaikkeuden suurimman voiton.

Se, mikä oli kaikkein häpeällisintä ja kauheinta, muuttuikin Jumalan kädessä kunniallisimmaksi ja suurimmaksi rakkauden osoitukseksi. Jumala teki tappiosta voiton.

Ja tuon voiton hän haluaa jakaa meidän, tavallisten epäonnistujien kanssa. Hän tahtoo tehdä meistä voittajia Poikansa kanssa. Hän tahtoo muuttaa epäonnistumisemme ja tappiomme voitoksi.

Tähänkin kevät sopii hyvin esikuvaksi. Keväällä luonto herää jälleen eloon talven jäljiltä. Samanlaisen muutoksen Jumala saa aikaan meissä. Siitäkin huolimatta, että välillä tunnumme menevämme takapakkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.