Oletko historian tekijä?

Kun joku tekee jotakin merkittävää sanotaan usein, että hän tekee historiaa. Jonkun toisen merkittävän teon tai tapahtuman yhteydessä saatetaan puhua siitä, että muutetaan historiaa. Jopa kaikkein kekseliäimpien ja uudistusmielistenkin kohdalla käytetään näitä samoja sanoja.

On mielenkiintoista, miten tapamme nähdä maailma ja sen tapahtumat ovat tällä tavalla sidoksissa menneisyyteen. Emmekä kovinkaan usein pysähdy miettimään, mitä nuo sanat oikeasti sanovat. Kuka voi muuttaa historiaa? Kuka voi tehdä historiaa? Ei kukaan. Se on jo tapahtunut.

Tiedän kyllä, että näitä sanoja ei ole tarkoitettu ymmärrettäväksi ihan näin kirjaimellisesti. Puhuessamme henkilöstä, joka muutti historiaa, emme puhu aikamatkaajasta, vaan henkilöstä, joka muistetaan vielä vuosia tämän kuoleman jälkeen. Kuitenkin näiden sanojen käyttö on kiehtovaa.

Viime aikoina olen näitä sanoja pohtinut ja olen yhä enemmän tullut vakuuttuneeksi siitä, että kristinuskossa ei ole kyse historian tekemisestä. Siinä ei ole kyse historian muuttamisesta. Päinvastoin. Kristillisen julistuksen ydin on, että Jumala on tullut maailmaan rikkoakseen menneisyytemme kahleet. Jumala on tullut vapauttamaan meidät historian painolastista. Jumala on tullut tarjoamaan meille lahjaa, joka vapauttaa meidät menneisyyden virheistä ja pahoista teoista. Ja mikä kaikkein tärkeintä, Jumala on tullut antamaan meille tulevaisuuden.

Kristinuskon sanoma ei ole, että Jumala tuli tekemään historiaa tai muuttamaan sitä. Sen sanoma on, että hän lähetti poikansa, jotta meillä olisi tulevaisuus. Jeremia kirjoittaa juuri tästä:

Sillä minä tunnen ajatukseni, jotka minulla on teitä kohtaan, sanoo Herra: rauhan eikä turmion ajatukset; minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Jer. 29:11

Tämä ei tarkoita vain sitä, että saamme syntimme anteeksi, eikä menneitä enää muistella. Tämä ei tarkoita pelkästään sitä, että Jumalan armosta saamme aloittaa elämämme puhtaalta pöydältä. Tämä tarkoittaa, että kristittyinä, Jumalan omina, me olemme luomassa tulevaisuutta. Me olemme Jumalan työtovereina kutsumassa ihmisiä tähän tulevaisuuteen.

Haluatko sinä olla tulevaisuuden rakentaja? Jumalan kanssa se onnistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.