Yhteiskunnallinen uskontunnustus

Metodistikirkolla on oma Yhteiskunnallinen uskontunnustus. Siinä tunnustamme sekä yhteisen kristillisen uskon että vastuumme kristittyinä elää maailmassa Jumalan valtakunnan arvojen mukaisesti.

Me uskomme Jumalaan, maailman luojaan ja Jeesukseen Kristukseen, luomakunnan lunastajaan. Me uskomme Pyhään Henkeen, joka välittää meille kiitollisuutta Jumalan lahjoista. Me tunnustamme katuen käyttävämme näitä lahjoja väärin ja tekevämme ne epäjumalanpalveluksen kohteiksi.

Me tunnustamme luonnon Jumalan kätten työksi ja omistaudumme auttamaan ihmiskuntaa suojelemaan, kehittämään ja oikein käyttämään luontoa.

Me vastaanotamme iloisin mielin – itsellemme ja muille – yhteiskunnan, sukupuolisuuden, avioliiton ja perheen siunaukset.

Me sitoudumme puolustamaan miesten, naisten, lasten, nuorten, nuorten aikuisten, vanhenevien ja vammaisten oikeuksia; parantamaan elämisen laatua ja puolustamaan kaikkien ihmisten oikeuksia ja arvoa.

Me uskomme ihmisten oikeuteen ja velvollisuuteen tehdä työtä Jumalan kunniaksi ja omaksi ja toisten hyväksi näin turvaten hyvinvointinsa; uskomme omistusoikeuteen ja pidämme sitä Jumalan meille uskomana luottamustehtävänä, työehtosopimuksiin ja vastuulliseen kuluttamiseen sekä taloudellisen ja yhteiskunnallisen hädän poistamiseen.

Me omistaudumme toimintaan maailmanrauhan puolesta, sen puolesta, että oikeudenmukaisuus ja laki vallitsisivat kansojen kesken sekä kaikkien maailman ihmisten henkilökohtaisen vapauden puolesta.

Me uskomme Jumalan Sanan nykyiseen ja lopulliseen voittoon ihmisten välisissä suhteissa ja hyväksymme iloiten tehtäväksemme julistaa evankeliumin mukaista elämää maailmassa.

Aamen.

Metodistikirkolla on pitkät perinteet yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Jo John Wesley otti kantaa yhteiskunnan epäkohtiin ja jopa luonnonsuojeluun. Yhteiskunnallisen uskontunnustuksemme ensimmäinen versio hyväksyttiin ensi kertaa vuonna 1908. Nykyinen versio on vuodelta 1976.
Yhteiskunnalliset periaatteet määrittävät kirkkomme teologisen perustuksen suhteessa ympäristöön. Se ei ole kirkkolaki, vaan rukouksella valmisteltu kehotus ja kutsu toteuttaa kristillistä uskoamme metodistisen perinteen mukaisesti.
Yhteiskunnallisessa uskontunnustuksessamme tunnustamme, että maailma kaikkineen on Jumalan luoma ja hänen lahjansa, jota meidän tulisi käyttää arvostaen. Siinä tunnustetaan myös ihmisoikeuksien rikkomaton arvo ja luonnonsuojelu osana Jumalan antamaa tehtävää ihmisille. Kirkkojärjestyksen yhteiskunnallisissa periaatteissa sanotaan muun muassa:
”Koko luomakunta on Herran, ja siksi olemme vastuussa siitä, miten hyödynnämme tai väärinkäytämme sitä.” (Book of Discipline 2012, §160)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.